Dnevnik putovanja u slikama | Dubai - grad kojem ćemo se sigurno vratiti!

Iako je Dubai izgrađen novcem od nafte, tadašnji šeik Dubaija Rashid bin Saeed Al Maktoum, imao je vrhunski plan od ovoga grada napraviti turističku meku znajući da nafta neće trajati vječno. Od tada do danas sagrađeno je preko 4 tisuće hotela (i još se grade novi) čija je popunjenost tijekom godine preko 90%.
Impozantne građevine, što hoteli što rezidencije, doslovno dotiču oblake. Više od 70 njih visoke su preko 200m, što Dubai svrstava u grad s najvišim zgradama na svijetu. Veličanstvene su i po danu…
Dubai
…i po noći. 
Dubai1
Među njima, definitivno je najslavnija (i najviša) Burj Khalifa. Visoka je 828m (čisto za usporedbu, Sljeme ima 1033m), što ju čini najvišim neboderom na svijetu koji je čovjek ikad izgradio. Ima čak 163 kata. Da, 163! Zagrepčanka ih ima….27…
Burj Khalifa
Udaljili smo se od modernog Dubaija i najprije iskusili onaj pravi, tradicionalni Dubai kakav je nekad bio. Put nas je odveo u Dubai muzej, možda jedinu povijesno-kulturnu znamenitost na koju smo u cijelom gradu naišli. Tu su prikazi nekadašnjeg života ljudi u Dubaiju, kako se živjelo, čime su se bavili i kako su provodili svoje dane.
Dubai muzej
Nedaleko od muzeja započinje prava avantura. Zašto? Tu se nalazi tekstilna tržnica (souk) gdje je cjenkanje način života. Nismo vjerovali da cjenkanje može biti toliko zabavno. Ako se ne cjenkate, prodavači se uvrijede. A kada prihvatite igru, poželjet ćete ovdje provesti cijeli dan. Dok ne ispraznite dnevni budžet. Preporučamo da ovdje obavite svu moguću kupovinu suvenira. Magneti, pašmine, začini, majice, torbice, deve, sve je na prodaju. I za sve možete odrediti cijenu! Savršeno!
Souk Dubai
Stari dio grada razdvaja rijeka Creek. Tradicionalni brodić Abra prevest će vas preko rijeke za samo 1 dirham (2 kn). Vožnju, naravno, ponovite nekoliko puta. Jer je gušt.
Abra Deira
Na drugoj strani još malo shoppinga. Tržnica začina i zlata. Začini su nas nekako više privukli pa smo se, kao već iskusni kupci, bacili odmah na cjenkanje. Probajte, dodirnite, pomirišite, degustirajte, sve je dozvoljeno. Preporuka: ne kupujte na glavnim punktovima i na prvim štandovima nego se uvucite u srce tržnice i pronađite manju trgovinicu gdje nema turista. Cijene su upola manje.
Spice souk
Nas je zaveo majstor koji ručno izrađuje suvenire od pijeska u boji. Čak smo i sami sudjelovali u izradi što je bilo prilično zabavno. Računajte na to da cijene možete spustiti od njihove početne barem upola, a ako ste dobar pregovarač možda prođete još bolje.
Spice tržnica
Sretni i zadovoljni shoppingom, odlazimo na spavanje u hotel u području Barsha Heights jer nas sutra čeka obilazak novog dijela grada.
Deira Dubai
Već ujutro u metrou zamijetili smo čudne poglede. Ne zato što su u Dubaiju „sumnjivi“ tipovi koji vrebaju turiste (ako je neki grad među sigurnijima na svijetu, to je definitivno Dubai. Ovdje se ostavlja upaljen auto s ključem i odlazi u kupovinu bez ikakvog straha da će ga netko ukrast.) nego zato što smo stajali na krivoj strani crte. Crte? Da. Lijevo žene i djeca, desno muškarci. I nema kompromisa. Kazne su toliko rigorozne da i stanovnici već upozoravaju turiste. Stvarno, ulazi čovjek s djetetom u kolicima i on staje s desne, a kolica stavlja s lijeve strane crte. Kakvo prosvjetljenje! 
Dubai metro
Doveli smo se do Madinata. Tzv. Male Venecije Dubaija. Ovdje je kao u malom gradiću: jezerca, kanali, mostići, zidine unutar kojih su suvenirnice, a izvana vrhunski restorani s pogledom na jezero, kanale i fascinantni Burj Al Arab.
Madinat
Preporučamo da se ovdje provozate Abra brodićem po kanalima. Cijena po osobi je cca 160kn. Odvest će vas do točke gdje inače pješice ne biste mogli proći jer se tu nalaze privatne plaže hotela pa je „običnim smrtnicima“ ulaz zabranjen. Brodićem ćete proći pored tih plaža i doći ispred Burj Al Araba, najpopularnijeg hotela na svijetu sa samoprozvanih 7 zvjezdica.
Abra Madinat
Ako niste za vožnju brodićem, Burj Al Arab možete odlično fotkati s javne plaže Kite ili Jumeirah Beach. I mi smo okinuli nekoliko fotkica.
Burj Al Arab
Moderni dio grada smo, prema našem viđenju, podijelili u tri dijela koje valja obići. Spomenuti Madinat, zatim Downtown oko Burj Khalife i Dubai Marinu ispod koje su najljepše plaže. Kada smo već spomenuli Burj Khalifu, spomenimo da je ovdje najveći shopping centar na svijetu Dubai Mall kroz koji ćete svakako morati proći ukoliko dolazite metroom prema Burj Khalifi. U mall-u bi vas mogao zanimati najveći akvarij na svijetu kojeg djelomično možete vidjeti izvana. U mall-u se možete i dobro najesti za manje novaca. Tečaj u mjenjačnicama je među boljima u gradu, ali nećete pogriješiti ako novce promijenite već na aerodromu.
Izlazak iz Dubai mall-a je fascinantan jer vas dočeka pogled na nešto što stvarno niste očekivali. Souk Al Bahar.
Al Bahar
Kratka vrhunska šetnica oko tržnice Bahar izgleda kao kakvo aladinsko naselje. Prepuno kafića i restorana gdje uz nešto veću svotu novca možete udobno sjesti i pričekati show fontana ispred Burj Khalife. Da, fontane plešu u ritmu glazbe. Show započinje svakih pola sata između 18h i 23h, a što se više spušta mrak, to je ljepši. Prođu te trnci. 
Souk Al Bahar
Na drugom kraju grada je Dubai Marina. Prekrasna po danu…
Dubai Marina
…još ljepša po noći. Ovdje smo ušli u Marina mall, shopping centar kroz koji se dolazi u skupinu kafića i restorana pod nazivom Pier 7. Izaberite jedan od katova i uživajte na terasi restorana uz kavicu i vrhunski pogled na nebodere okružene jezerom. Cijena kave je između 40-50kn. Zvuči puno, ali kad ste tamo, sve je duplo skuplje, pa je i ova cijena kave bila prihvatljiva s obzirom na užitak luksuza koji nam je pružen.
Dubai Marina at night
Nedaleko od Marine nalazi se vrhunska plaža Jumeirah (stanice tramvaja JBR1 i JBR2). Naravno da je glavna atrakcija plaže deva. Osim deva, ima mnoštvo sadržaja od teretane na otvorenom do raznih igara za djecu. Kafići i restorani su, kao i hoteli, nanizani jedan do drugoga, i možete birati gdje ćete pojesti ručak ili večeru. Cijene su prihvatljive. Za jedan prosječan obrok po osobi ćete izdvojiti oko 100-150kn. 
Dubai ima još nešto. Pustinju. Nemojte doći u Dubai, a da ne isprobate avanturističku vožnju džipom po pustinjskim dinama. Sama vožnja je dovoljno atraktivna, no ako tome pridodamo beduinski kamp u pustinji gdje vas čeka odličan švedski stol, roštilj i trbušne plesačice, zadovoljstvu nikad kraja. 
Desert safari Dubai
Mi smo bili pehisti pa smo imali malu nezgodu s gumom...
Dubai desert
No, to smo iskoristili za dodatno fotkanje pustinje...i nas.
Jeep safari
U kampu možete besplatno jahati deve…
Dubai deve
…napraviti henna painting na ruci (skine se za cca tjedan dana). 
Henna painting
…ili uz doplatu (20kn), držati sokola…čak i na glavi.
Sokol
Deve su nam definitivno bile omiljene. 
Desert camel
Ako ćete koju večer imati snage izaći na piće svakako se raspitajte ima li kafić u koji planirate ići neku akciju npr. ladies night gdje žene imaju besplatno piće ili upola cijene. U hotelu najčešće imate, kao gost hotela, cca 30% popusta.
Kada je u pitanju hrana, par stvari su nas oduševile. Libanonska kuhinja i domaća shawarma. Libanonska kuhinja jer nije toliko pikantna i začinjena kao npr. indijska. A shawarma je najbolje fast food jelo koje smo probali. Omotana u domaće izrađen kruh nešto poput tortilje, punjena piletinom, povrćem, i najboljim umakom od češnjaka. Dobar tek!
Shawarma
Za kraj smo ostavili izlet u Abu Dhabi. Vožnja traje cca 1,5h, ali ono što ćete tamo vidjeti isplati se svake minute vožnje. Mi smo imali priliku (potpuno slučajno) prisustvovati okupljanju kraljevske obitelji u Palači Emirata koja je sama po sebi atrakcija. No, kada kraj tebe prođe stotinu automobila, svaki u vrijednosti barem milijun kuna, a da ne govorimo i helikopteri koji dovode najuže članove obitelji, samo stajati ondje je bilo neopisivo iskustvo.
Plan je zapravo bio vidjeti veličanstvenu džamiju nazvanu po šeiku. Primijetit ćete da se svašta u Emiratima zove po šeiku Zayedu jer ga domaćini obožavaju. Džamija šeika Zayeda je velika, impozantna, s prekrasnim kupolama, još ljepšim unutarnjim dvorištem koje je teško dočarati slikom. Uspjeli smo uhvatiti i zalazak sunca i noćnu verziju džamije kada je obasjana prekrasnom igrom svjetla, nježno ljubičasto-plave boje. 
Džamija Abu Dhabi
Za džamiju je potrebno (za žene) odjenuti se na način da vam je tijelo u potpunosti prekriveno i prekriti glavu maramom. Muškarci, ukoliko su primjereno odjeveni, mogu ući bez dodatnih odjevnih predmeta. Unutrašnjost džamije se također može obići potpuno besplatno, za što je potrebno izuti se. Fotkanje je dozvoljeno i vani i unutra.
Dzamija
Niste ovako zamišljali putovanje u Dubai, jel' da?
A najbolje od svega je što ovo nije sve što se u Dubaiju može vidjeti i isprobati. Nas je definitivno oduševio i stavljamo ga na listu top 5 gradova svijeta koje morate vidjeti! I naravno, vraćamo mu se uskoro. Zašto i Vi ne biste posjetili Dubai i po povratku nam ispričali svoju priču? 
Chili tours

Povezani članci

01
Zbogom klasičnom krstarenju!

Zbogom klasičnom krstarenju!

Stigao je MedallionClass® na Princess cruises - nova era krstarenja! Za inovativno iskustvo na kruzeru Discovery Princess zaslužan je medaljon odnosno MedallionClass® koji...

02
Kada je najbolje rezervirati ljetni odmor?

Kada je najbolje rezervirati ljetni odmor?

Svi mi težimo za savršenim odmorom i tražimo za sebe baš ono što bi nam najbolje odgovaralo kako cjenovno tako i za dušu. Zato imamo par smjernica o tom...

03
Zakasnili ste na vezani let prilikom presjedanja - što sada?

Zakasnili ste na vezani let prilikom presjedanja - što sada?

Kod kupnje aviokarata Vaša će Vam turistička agencija osigurati vezane letove. Što znači vezani let? To znači da prilikom presjedanja zrakoplova (bilo to jedno, dva i...

04
3 nepoželjne situacije kojih morate biti svjesni prije putovanja

3 nepoželjne situacije kojih morate biti svjesni prije putovanja

Preuranjeni povratak s godišnjeg odmora zbog promjene satnice letova, slijetanje u zračnu luku koja nije primarno bila ugovorena, nemogućnost ulaska u hotel pri dolasku na d...