Samos - izleti, ljetovališta i zanimljivosti

Samos je raj za hedoniste, biser Egejskog mora koji će vas osvojiti i očarati prelijepim plažama, brojnim vinogradima, bujnim zelenilom i legendama o slavnim grčkim misliocima

Otok ima nekoliko aduta, s kojima uvijek iznova privlači turiste: lijepi krajolici, ugodna mala mjestašca, restorani u kojima nude domaću hranu i vino, pješčane i šljunčane plaže, ugodna sredozemna klima... Ako želite nešto više od klasičnog odmora, priuštite si izlet na otok Patmos i otkrijte skrivene ljepote otoka. Samos je i otok slavnoga matematičara Pitagore- tipičan suvenir koji će vas podsjećati na prelijepo ljetovanje na Samosu je Pitagorina čaša. Zanimljivo je i posjetiti Pythagorion na jugu otoka, koji je omiljena destinacija nautičara. Tu su brojne taverne, restorani i lokali, a možete pogledati i ostatke Pitagorine škole. Ako ste ljubitelj surfanja i volite svježinu, svakako posjetite  vjetrovito ribarsko selo Kokkario.


BUCKET LIST

  • Potraži hedonista u sebi
  • Matematički genij a2 + b2 = c2
  • Kino pod zvijezdama u selu Mitilini
  • Ručaj kao pravi Grk
  • Osjeti vrijeme Dodekaneza u mjestu Skala
  • Provedi dan u pratnji bogova Helios, Posejdona I Eola
  • Ne zaboravi putovnicu za posjet turskom Efezu

OTKRIVAMO LJETOVALIŠTA

Pythagorion, nekada staro ribarsko naselje, danas lijepo malo turističko mjesto na jugu otoka; 3 km od zračne  luke,  14  km od grada Samosa, poznato okupljalište mnogih vlasnika jahti. U mjestu je puno taverni, restorana i lokala, a tu je i plaža Potokkaki, gdje se nalaze ruševine Pitagorine škole.

Kokkari, malo ribarsko selo, koje se nalazi na sjeveru otoka; od grada Samosa je udaljeno 10 km, a poznato je po dugoj šljunčanoj plaži. U okolici sela je niz manjih obiteljskih hotela i tradicionalnih grčkih taverni. U Kokkariju ima dosta vjetra, zato odmor na tom području preporučujemo onima, kojima odgovara svježija klima, te svima koji vole sportove na vodi.


IZLETI KOJI ĆE OBOGATITI VAŠ ODMOR

PO OTOKU
Izlet počinjemo obilaskom Eupalinus tunela izgrađenog u 6. st. pr. Kr., kojim su tada grad opsrkbljivali vodom (ulaznica u tunel nije uključena u cijenu), nastavljamo s razgledom jednog samostana (pri ulasku u samostan potrebno je imati pokrivena ramena te koljena), slijedi obilazak radionice keramike. Zaustavit ćemo se radi posjeta vinskom pdrumu, gdje će te degustirati vina. Nastavak putovanja do Kokkari-a, koje slovi kao jedno od najljepših mjesta na otoku.
Informativna cijena: 39 €

PATMOS
Otok Patmos nalazi se 50 km južno od Samosa. Poznat je po samostanu Sv. Ivana, čiji kip ponosno stoji na vrhu stijene iznad pristaništa. Na otoku je Sv. Ivan napisao “Otkrivenje”, u kojem proriče bitke i konačnu  pobjedu Kraljevstva Božjega. Odlazak brodom iz Pythagoriona; plovidba traje približno 2.5 sata, zatim slijedi vožnja autobusom do samostana Sv. Ivana, razgled špilje Otkrivenja i slikovitog sela Chora. 
Informativna cijena: 66 €

PIKNIK NA OTOKU SAMIOPULA
Samos i obližnji otoci poznati su po kristalno čistom moru I lijepoj obali, stoga svakako treba posjetiti neke od plaža. Na plaži “Kakorema” I plaži otoka Samiopula, imat će te dovoljno vremena za kupanje i piknik-ručak (meso, riba, grčka salata, svježe voće). Prepustite se Heliosu (bog Sunca), Posejdonu (bog Mora), I bogu Eolu (bog vjetra). Informativna cijena: 43 €

TURSKA
Posjetite susjednu Tursku i doživite Orijent. Brodom ćemo se odvesti iz Samosa prema kozmopolitskom gradu Kusadasiju, što na turskom jeziku znači »otok ptica«. Ime je dobio po malom otočiću, koji su otkrili na ulazu u pristanište. Slijedi posjet arheološkom nalazištu veličanstvenog antičkog grada Efeza. Prije povratka, slobodno vrijeme u Kusadasiju za kupovinu na bazaru. Važno: ulaznu dozvolu za izlet u Tursku putnici dobiju prilikom ulaska u državu, a za to vam je potrebna važeća putovnica (nije potrebna viza).
Informativna cijena: 80 € + 10€ lučke pristojbe