Lefkas - izleti, ljetovališta i zanimljivosti

Lefkas - brižno čuvana grčka tajna, gdje je najlakše oživjeti ljubav života!.

Pod liticama bajkovite ili osamljene plaže ispod agruma, brdska sela prekrivena borovinom i maslinicima, raj za surfera i kajtera, folklor povezan s grčkom mitologijom. Utočište pjesnikinje Sapfo, kao i dom i bijeg iz svakidašnjice u prirodu i blizina rajskih plaža zloglasnoga milionara Onassisa, koji je više od svega volio Grčku, naročito Lefkas i okolicu.
Dašak djevičanske plaže okupane kristalno čistim morem, stol u sjeni borova, listići kadulje u aperitivu, tradicionalne pite, svježa riba na tanjuru, čaša izvrsnoga otočkog vina, i na kraju smokva ili dvije, nasmijani domaćini i najljepši zalazak sunca, sve je to Lefkas.


BUCKET LIST

  • Uroni u zaljev Porto Katsiki
  • Pročitaj priču najbogatijega Grka na krstarenju do Skorpiosa
  • Vasiliki – uhvati vjetar u jedro
  • Zanjiši se u grškom ritmu u baru Areia Beach
  • Posjeti tradicionalna sela i kupi lokalne specijalitete
  • Nek ate zagrli sijajno bijeli pijesak na plaži Milos
  • Koketiraj s prirodom I tradicijom otoka Meganisi

OTKRIVAMO LJETOVALIŠTA

Nidri se iz nekadašnjeg ribarskog sela razvio u najpopularnije ljetovalište na otoku. Lijepa šetnica uz more s brojnim trgovinicama, barovima i tavernama s odličnom grčkom kuhinjom pruža prekrasan pogled na susjedne otoke, među kojima je Meganissi te znameniti Skorpios, nekada u vlasništvu legendarnog grčkog milijunaša Onassisa. Nidri je smješten na istoimenoj obali i idealno je polazište za istraživanje otoka. Od glavnog grada Lefkade udaljen je 17 km, a od zračne luke Preveza 34 km.

Nikiana je ugodno i mirno ribarsko seoce. Ima male šljunčane plaže okružene zelenilom i prelijepi pogled na susjedne otoče.

Ligia je malo ribarsko selo s tradicionalnim tavernama, barovima i malom lukom sa slikovitim čamcima. Tu život još uvijek teče u tipičnom mirnom grčkom stilu. Manje šljunčane plaže imaju bistro plavo more i okružene su zelenilom. Glavni grad Lefkada udaljen je 7 km i očarati će vas svojom promenadom, odličnim tavernama, mogućnostima kupovine i dobrim noćnim životom.

Agios Nikitas, nekadašnje ribarsko selo, leži u zaljevu na zapadnoj obali otoka i nije nimalo izgubilo na svojoj privlačnosti. Tu ćete naći obiteljske hotele, koji odražavaju čar sela i njegovih stanovnika. Također ima nekoliko taverni, trgovinica i barova. Okružen je najljepšim plaža- ma na otoku: na kraju sela, na 15 minuta hoda nalazi se nekoliko kilometara duga pješčano-kamena plaža Pefkulia; prekrasna 500 metara duga i među stijene stiješnjena pješčana plaža Kathisma udaljena je 3 km, a nakon nekoliko minuta vožnje čamcem-taksijem pred očima se pojavljuje bajkovita, blještavo bijela plaža Milos, posuta sitnim šljunkom. Do zračne luke Preveza je 29 km.


IZLETI KOJI ĆE OBOGATITI VAŠ ODMOR

PUTEVIMA ONASSISA... KRSTARENJE BRODOM ODYSSEIA NA MEGANISSI I SKORPIOS
Popularno krstarenje obalom Lefkasa na „gusarskom“ brodu Odysseia, koje će vam sigurno ostati u prijatnom sjećanju. Slijedi plovidba do jedne od prekras- nih plaža i slobodno vrijeme za uživanje u kristalno čistoj vodi te ukusni grčki ručak, koji će pripraviti kapetan. Na povratku ćete se odvesti do privatnog otoka Skorpiosa, donedavno u posjedu obitelji legendarnog grčkog milijunaša Onasissa.
Povratak je pored otoka Madourija, gdje se nalazi rodna kuća pjesnika Aristo- telisa Valaoritisa. Kapetan će vam svojim pričama, glazbom i plesom dočarati pravu grčku atmosferu.
Informativna cijena: 52€

KRSTARENJE MEĐU ZABORAVLJENIM OTOCIMA
Sunce, ugodan vjetar i kristalno čisto more biti će vaše društvo na krovu jedrilice Christina, kojom ćete krstariti uz obalu Lefkasa sve do zaboravljenih otoka. Vaša prva stanka i šetnja biti će na otoku Meganissiju, gdje ćete brodićem uploviti u špilju Papanikolis; slijede kupanje i razgled podvodnog svijeta na otočiću Formekuli. Put se nastavlja plovidbom do otoka Kastosa, gdje se oko pristaništa uzdižu tradicionalne kamene kuće i vrtovi sa starim maslinama, što selu daje oblik amfiteatra. Ugodna plovidba, koju će uljepšati vaša ljubazna posada, nastavlja se do čudesne plaže Limni, pa slijedi slobodno vrijeme za uživanje u bajkovitoj modroj vodi i ukusnom grčkom ručku. Dok se opušteno sunčate na jedrilici, doplovit ćete do otoka Kalamosa i zaplivati u tirkiznom moru na Asprogyaliju, jednoj od najljepših plaža otoka. Ploveći prema Lefkasu proći ćete pored otoka Scorpiosa, koji je još do nedavno bio u vlasništvu obitelji legendarnog grčkog milijunaša Onassisa. Slijedi stanka za zadnje kupanje.
Informativna cijena: 55€

KEFALONIJA I ODISEJEVA ITAKA
Cjelodnevno krstarenje među većim jonskim otocima, uz jedinstvenu priliku da zaplivate u kristalno modrom moru slavne plaže Porto Katsiki i Egremni. Dolazak na Kefaloniju i šetnja po slikovitom ljetovalištu Fiskardo, slobodno vrijeme za ručak. Sljedeći pristanak broda biti će u mjestu Frikies na Odisejevoj Itaki, slobodno vrijeme za šetnju i kupovinu. Na povratku s krstarenja uz istočnu obalu Lefkasa proći ćemo pored otoka Meganissi i Scorpios. Povratak u Nidri.
Informativna cijena: 28€

GRČKA VEČER
Grčku večer doživjet ćete drugačije nego drugdje, jer je organizirana u obiteljskoj taverni Mamma Mia u ljetovalištu Nidri. Poslužiti će vam bogat izbor tradicionalnih grčkih jela, a nakon ukusne večere članovi obitelji podučiti će vas raznim plesovima, pri čemu ćete se izvrsno zabaviti.
Informativna cijena: 39€