Kreta - izleti, ljetovališta i zanimljivosti

Najveći grčki otok, kolijevka zapadne civilizacije, toliko pun obilja da se na njemu mogao roditi vrhovni bog grčke mitologije, Zeus.

Homer nam priča da je na otoku nekoć cvjetalo više od devedeset naselja. Jedno od njih bilo je i moćno kraljevstvo Knosos, gdje se prije više od 4000 godina počela razvijati veličanstvena civilizacija Minojaca, čiji ostaci su danas jedna od najznačajnijih svjetskih arheoloških znamenitosti. Zeusov otok, koji je još danas obavijen tajanstvenim velom vječnog mita, svojim posjetiteljima pored mnoštva vjekovnih kulturno povijesnih znamenitosti nudi i čar raznolikosti nevjerojatnih prirodnih ljepota, kakve još niste doživjeli nigdje drugdje. Prekrasne plaže, kristalno čisto more, nasadi maslina, brda, klanci, špilje i zaravni nude za svakoga ponešto i obečavaju božanstveno ljetovanje, kakvo je nemoguće zaboraviti.


BUCKET LIST

  • Zaviri u poznate špilje u Matali
  • Neka te vožnja džipovima divljom unutrašnjošću Krete pretvori u pustolova
  • Zaplovi oko još neistraženog otočića Koufonissija
  • Budi romantičan uz zalazak sunca na plaži Falassarna
  • Pokrij se ružičastim pijeskom na plaži Elafonissi
  • Potraži Minotaura u Knossosu
  • Slatko uživanje uz sladolednu kreaciju Dodoni iz jezero Voulismeni

OTKRIVAMO LJETOVALIŠTA

Tijekom odmora na Kreti u hotelima na području Chanie, Rethimnona i Agios Nikolaosa - slovenski predstavnik će, osim u zračnoj luci Heraklion, biti dostupan samo na mobitel. Na području Herakliona (Hersonissos, Stalis, Malia, Anissaras, Analipsi, Gouves) predstavnik je dostupan i na mobitelu i na terenu.

Analipsis - riječ je o manjem mirnom selu otprilike 7 km udaljenom od Hersonissosa, u kojem nigdje nećete pronaći masovni turizam, iako se razvilo u ljetovalište tek prije nekoliko godina. Centar sela predstavlja stari dio, koji je zanimljiv za šetnje, a oko njega su brojni hoteli i moderna turistička i apartmanska naselja, restorani, taverne i barovi, koji se prostiru uz dugu pješčanu plažu.

Gouves - nalazi se otprilike 15 km ispred Herakliona i turisti ga sve više vole. Zahvaljujući sve većem procvatu i blizini glavnoga grada, u mjesto se doseljava i sve više domaćih stanovnika. Odavde se otvara i lijep pogled na otok Dia, koji se nalazi ispred samog glavnog grada. U blizini ljetovališta sagrađen je i jedan od najvećih akvarija u Grčkoj, Cretaquarium.

Hersonissos - nekada maleno ribarsko naselje, danas je najveće i najsuvremenije turističko središte Krete. Svojim izvrsnim položajem na sjevernoj obali otoka-udaljen svega 25 km od zračne luke i glavnog grada Herakliona, te bogatom i raznolikom turističkom ponudom, može zadovoljiti i najzahtjevnije goste. Hersonisos je poznat po živahnom ritmu i bogatom noćnom životu, koncentriranom u pristanišnom dijelu, gdje se rasprostire šarena paleta noćnih lokala, barova i diskoteka, otvorenih do kasno u noć. Na rubu naselja leži Star Beach Park, središte dnevnog događanja s vodenim sportovima i adrenalinskim pustolovinama. Među brojnim šljunčanim, pješčanim i kamenitim plažama u Hersonisosu sigurno ćete naći nešto po vašem ukusu.

Stalis - malo suvremeno turističko naselje leži približno 30 km istočno od Herakliona, u neposrednoj blizini Hersonisosa i Malije. Ne cijene ga i ne dive mu se samo turisti, rado ga obilaze i domaćini, jer se tamošnja plaža s velikim izborom vodenih sportova smatra jednom od najljepših na Kreti. Bogatu dodatnu ponudu pružaju brojne taverne, barovi, diskoteke i prodavaonice suvenira.

Malia - nalazi se u plodnom području, 32 km istočno od zračne luke Heraklion, na mjestu na kojemu je već prije 4000 godina stajala jedna od najznačajnijih minojskih palača. Unatoč velikim plantažama banana život je tu povezan prije svega s turizmom. Danju Malia nudi obilje užitaka na nekoliko kilometara dugoj pješčanoj obali, na kojoj je organizirana šarena paleta vodenih sportova, a u večernjim satima se pretvori u vrlo živahno zabavište.

Agios Nikolaos - slikovito malo mjesto na sjeverozapadnom dijelu prirodnog zaljeva Mirabello, oko 64 km udaljeno od zračne luke Heraklion. Poznato je jedinstvenom lijepom jezeru u kojem su se, kako kaže legenda, kupali grčki bogovima – Atena i Artemis. Jezero je uskim kanalom povezano s morem. Oko Jezera izgrađen je centar mjesta, koji će impresionirati svakoga. U centru mjesta nalazi se mnoštvo trgovinica, umjetničkih galerija, tradicionalnih taverna i restorana s grčkim specijalitetima i odličnim vinom. Ovdje postoji i noćni život, s nekoliko klubova s modernom i s tradicionalnom grčkom glazbom.

Anissaras s obližnjim tipičnim kretskim selom Analipsi zadnjih se četrnaest godina zbog svog odličnog položaja uspješno razvija. Nekada nje predgrađe Hersonisosa danas je s njim gotovo spojeno. Poznato je po nekolicini čarobnih šljunčano-pješčanih plaža.

Chania je kraljica Mediterana i grad jasmina te prema mišljenju mnogih, najljepše mjesto na Kreti. Nećete moći zaboraviti staru gradsku jezgru okruženu lijepo očuvanim venecijanskim zidinama, večernju atmosferu među uskim uličicama, očaravajuće male suvenirnice te vrhunsku gastronomsku ponudu.
Područje Chanije raj je s beskonačnim pješčanim plažama koje koketiraju s visokim vrhovima Bijelih planina. Idealno je polazište za otkrivanje izvornog i netaknutog južnog dijela otoka, kao što je najveličanstvenija i najljepša klisura u Europi, Samaria, još jedna od ljepota koja će vas oduševiti na području Chanije.


IZLETI KOJI ĆE OBOGATITI VAŠ ODMOR

NAJZANIMLJIVIJE TOČKE OTOKA KRETE
Izlet ćete započeti posjetom najvećoj znamenitosti Krete. Govorimo, naravno, o ostacima minojske palače Knosos koja je prije 4000 godina bila go- spodarsko, političko i vjersko središte minojske civilizacije. Nakon posjeta uz vodiča i otkrivanja mnogih tajni, autobusom ćete krenuti u unutraš- njost otoka, uz vinograde i maslinike, do sela Agia Varvara, gdje ćete predahnuti i kušati tradicionalnu kretsku rakiju i maslinovo ulje. Put ćete nastaviti dolinom Messara do južnog dijela otoka. Dulji odmor u selu Matali, koje je nekad bilo utočište hipija iz cijeloga svijeta. Slijedi vrijeme za ručak, kupanje u Libijskom moru, šetnja selom, posjet špiljama po kojima je Matala tako poznata. Ljepota i ljupkost maloga mjesta Matale do sada je, naime, ganula svakog gosta.
Informativna cijena: 49 €

KRETSKA VEČER
Kretska večer nije obična grčka večer, to je večer u poznatom brdskom selu Anapolis, oplemenje- na pravom kretskom kulturom i tradicijom. Do kasnih večernjih sati uživati ćete u vrhunskom folklornom programu: živoj grčkoj glazbi, spektakularnoj predstavi kretske povijesti od Minojaca do danas, raznovrsnim plesovima, ukusnoj hrani i dobrom domaćem vinu. Vješti profesionalni plesači predstaviti će vam tipične grčke i otočke plesove te će vas pozvati da im se pridružite i naučite nekoliko plesova, između ostalih i korake najpoznatijeg grčkog plesa sirtakija.
Informativna cijena: 39 €

OTOK SPINALONGA
Vožnja do ljupkog mjestašca u zaljevu Mirabello Agios Nikolaos. Ukrcavanje na brodić i plovidba do otoka Spinalonga s iznimno bogatom poviješću. Danas je nenaseljen, a nekad je bio zadnja europ- ska kolonija gubavaca. Tako zanimljiv otok da je o njemu napisana i knjiga prema kojoj je snimljen i film. Posjet otoku, šetnja venecijanskim zidinama i utvrdom koja je zadnja na Kreti pala u turske ruke. Vožnja brodićem do zaljeva uz poluotok Kolakito, gdje ćete se jednostavno zaljubiti u boje mora koje okružuje Kretu. Nakon kupanja u prekrasnom zaljevu, svjež ručak spravljen na žaru, uz grčku salatu, bit će poslužen na brodiću, a zatim vas očekuje i plovidba do mjestašca Agios Nikolaos, šetnja i posjet mjestu poznatom po jezeru Voulismeni za koji legenda kaže da nema dno.
Informativna cijena: 58 €

OTOK CHRISSI – BISER LIBIJSKOG MORA I KRETSKI KARIBI
Otkrijte raj na zemlji koji se skriva južnije od Kre- te, usred Libijskog mora. Tamo gdje raste prirodna šuma, a cijeli nenaseljen otok jedinstvena je pla- ža sa sitnim oblutcima i bijelim pijeskom. Izvrsno mjesto za savršen odmor, neizmjerno uživanje u tirkiznom plavetnilu mora i prigoda da „isključite mozak“!
Informativa cijena: 63,50 €