Maldivi - nestvarni komadići raja

Prava je mjera Maldiva uzeti najbolje koliko možete jer poslije takvog putovanja svijet jednostavno više neće biti isto mjesto s kojeg ste krenuli.

Maldivi chilitours

Dragi putoholičari, ili oni koji će to tek postati, a isplati se jer postoje mjesta koja vas jednostavno, promijene. Pomislite na primjer, Maldivi, i slijedeća je misao: Ah, raj na zemlji. A misao poslije: Nedostižan, dalek, kroz nepoznate zemlje i svu tu nesigurnost…Skup?

Ali, ako zaista želite vidjeti komade raja, i to ne bilo kakvog nego onog koji se kupa u tirkizu mora, svjetlucanju sedefasto bijelog pijeska, školjkama koje vam dolutaju u ruku ako zagrabite šačicu pijeska ili se igrati s jatom riba, da, baš tako igrati se s jatom šarenih riba koje znatiželjno plivaju s vama uključujući vas u svoje jato, Maldivi su mjesto gdje želite biti.

Barem jednom.

Kao što sanjari ne štede na snovima, tako s Maldivima nemojte štedjeti.

Nije to mjesto gdje ćete ići baš svake godine zato i jest tako jedinstveno, ali priuštite si nekoliko stvari kojih ćete se sjećati puno godina poslije, usred zima i ljeta, sa smiješkom na licu.

Laguna. Tropska. Bolja od razglednice, s ljuljačkama na svakom koraku, egzotičnim jelima i toplim morem ispod kojeg svjetluca bijeli pijesak, školjke, koralji.

Luksuzni letovi doživljaj za sebe

Na put sam se uz pomoć dragih i uslužnih Chilijevaca otisnula posve sama. Presjela u Dohi. Sigurna zračna luka, ljudi ljubazni osobito ako je pred njima postarija žena zamolit će mlađe da pričekaju kako bi gospođa prošla prije. Raskoš Dohe ogleda se već u njezinoj zračnoj luci, ali vaše je odredište dalje. Qatar Airways putnici su 2017. izabrali za prijevoznika godine. S razlogom. Prijem je na tako visokoj razini, hrana dobra, posade izvrsne i ti luskuzni letovi su sami doživljaj za sebe.

Bilo koji otočić ili resort da odaberete, najmanje ćete zažaliti ako uzmete najbolje. To je prava mjera Maldiva. Jer, poslije takvog putovanja svijet jednostavno više neće biti isto mjesto s kojeg ste krenuli.

S odjećom padaju i predrasude

Zapravo to će vas doći najjeftinije jer sve što se plaća ekstra na tim otocima ipak dosta košta. Neki vole otoke koji su hoteli i resorti sami za sebe, neki biraju i one gdje postoje lokalna mjesta, ali pravi doživljaj je otići što dalje od naseljenosti što na Maldivima nije uopće teško. Naravno da vas dočekuju voćni kokteli i hladovina, ali do recepcije uopće ne morate otići jer oni će vas posjesti i dati vam sve formulare, sve odnijeti sve donijeti, i potom se o vama brinuti nimalo nametljivo ako to ne želite, vrlo prijateljski ako ste raspoloženi za razgovor. Osoblje čine uglavnom vrhunski profesionalci.

Tako, premda i u zračnoj luci u Dohi već svi skidaju višak odjeće i navlače japanke jer temperatura raste, pa ni u toj islamskoj zemlji gola ženska leđa i oskudna odjeća ničim ne izazivaju niti podozrenje niti neodobravanje.

Jednako je na Maldivima gdje će vas možda iznenaditi to da žene tradicionalno pokrivaju glavu maramom i nose duge rukave te odjeću do gležnjeva, nitko vas neće poprijeko gledati zbog golotinje, ali ako obilazite lokalna mjesta s poštovanjem će gledati na posjetiteljke koje nose majice kratkih rukava a ne otkrivena leđa i neki odjevni predmet do koljena iako u našoj grupi niti samo gornji dijelovi kupaćnih kostima i vruće hlačice nisu izazvale niti jedan zamjetan pogled.

Paze vas i maze

Royal Island Resort and Spa posve opravdava svoj naziv. Hotelsko naselje s oko 345 mogućih posjetitelja ima 350 zaposlenih. Otok je uz to prava zelena oaza. O vašoj vili, ili mjestu gdje boravite brinut će se da i ujutro i navečer bude pospremljena, ime će pisati na ormariću i neka vas ne iznenadi što su to muškarci. Ne odlaze s posla dok vas navečer ne dočekaju s pitanjem treba li vam još što i je li sve u redu. Ležaljke su raspoređene među zelenilom, na terasi imate meke pokrivače za njih ručnike za plažu i komforan smještaj. Mnogi su iznenađeni što je dio kupaone otvoren, ali to s vremenom dobije posebnu draž: malo vlastito dvorište u kojem se iz palmi čuju papige i tko zna kakve sve ptice. Šišmiši su jako glasni i puno ih je, vrlo su simpatični, aktivni cijeli dan, i ničim vam neće nauditi. Imaju lica slična malim šumskim zvjerčicama dopola pokriveni krznom. Posebno se vole svađati ili igrati, a možda je to samo ljubavni zov tko zna. Natrpala sam se sredstvima protiv insekata bespotrebno: zaprašuju otok redovito protiv komaraca i nepoželjnih insekata, posebnim ekološkim sredstvima, i time se ponose pa je ambalaža u hotelskim kupaonama keramička, a ne plastična.

Maldivljani su većinom muslimani, no, žene koje rade na visokim upravljačkim pozicijama pri recepciji ili u restornu, ako nisu islamske vjere, ne nose marame, nose odore kratkih rukava i za Maldive tipične tradicionalne suknje koje ćete vidjeti i na muškarcima jer su muškarci konobari. Na stolu će pisati ime onoga koji je zadužen za vas i priredit će vam dobrodošlicu i oproštaj koji će vas ganuti: cvjetićima ispisano: „See You soon“ na vašem stolu zadnje večeri vašeg boravka nije unificirani način oproštaja, već svačiji poslužitelj ukrase stavlja po svojem ukusu i nahođenju. Treba li uopće reći da je hrana svih boja, okusa, tradicija i aposlutno ne možete vjerovati da će za svaki obrok počev od doručka biti posluženo 30 raznih jela, još i više malih zalogaja predjela, a o slatkišima se iz prehrambene pristojnosti ne bi smjelo niti razgovarati; obilje ih je i za sve ukuse tako da je pretjeravanje neminovno. Hrana je indijska, meksička, maldivska , talijanska, tajlandska, japanska, meksička i još odasvud iz svijeta. No, neki će više voljeti koktele u bazenu jer je jedan bar, upravo tako - u bazenu.

Priuštite si užitak pravog umijeća masaže

Masaže su vrhunski primjerci umijeća te profesije. Rade ih samo žene, ali spa prostor nije baš zamišljen za dnevnu upotrebu što uz tirkiznu lagunu nikog ne bi trebalo ni čuditi. Često su popusti, ali cijene se kreću od primjerice 60-tak dolara za masažu stopala, tijela i cvijetnu kupku do 80 ili 100-tinjak dolara ako se odlučite za kompleksnije tretmane jer istočnjaci to rade mirno, temeljito, u prostorima koje imaju krov, ali su inače otvorene i pune vegetacije, s mekim naslonjačima i svilenim jastucima, toplim kamenjem kao stazom do tuša pod vedrim nebom dok okolo čujete zvuke male otočne džungle i njezinih začudnih ptičjih dopjevavanja.

U kadi vas čeka i poseban napitak od đumbira, nekad i prije tretmana, a toplo preporučam ayurvedsku masažu tijela koja naprosto skida teret s ramena i odnosi napetost jer se radi tradicionalnim tehnikama uz na samom kraju još 15-ominutno kapanje posebne vrste ulja duž malog meridijana na čelu. Nakon toga neće vam trebati koktel, hodat ćete kao da vam je netko dodao krila i izbrisao um donoseći čudnovat osjećaj neuobičajen za zapadnjačke verzije onog što zovemo masažom.

Kad poslije toga odete na ručak ili večeru možda će vas iznenaditi slikovna molba na ulazu da bi bilo lijepo ako bi žene uz objed pokrile ramena, iako već na dolasku kažu da preferiraju casual. No, mlade dame koje ipak vole nositi svoje ljetne haljine otvorene na svim mogućim dijelovima tijela, nikoga neće navesti na ružan pogled. Svatko uživa kako voli. Na Maldivima iskazivanje nježnosti u javnosti nije baš dobrodošlo, alkohol je inače zabranjen osim na mjestima za strance, no uvijek postoji mogućnost da u svojoj vili posebno onima na vodi ili luksuznijima uvijek dosta odvojenim od svih ostalih, uživate toliko šampanjca ili bilo čega što želite piti, a i u međusobnoj naklonosti partnera, jer je privatnost posebna povlastica svih otoka pa je to zato omiljeno odredište mladenaca. Možete ako to želite biti posve sami, od mjesta na plaži, i smještaja vila i soba, do malih pustih otoka na kojem možete uživati bez drugih posjetitelja toliko dugo koliko odredite i gdje će vas za 10-tak minuta vožnje brodićem domaćini odvesti.

Svatko uživa na svoj način, plivanje s ribama i kornjačama omiljena zabava

Takvi izleti se plaćaju, ali cijene zbilja nisu pretjerane. Pa čak i za masaže, uz paket aranžmane i bez njih puno je popusta. Posebno za parove.

Bilijar, stolni tenis, karaoke, odbojka na pijesku, uobičajen su dio dokolice, a večeri su relativno mirne uz muziku svakako, ali ne baš glasnu nego uz više malih grupa koje se zabavljaju uz omiljena pića i razgovor. Sve je to u baru kraj samog bazena iako na otoku postoje još dva restorana, jedan posebno za riblju hranu i sa stolovima na plaži. Ronilački centar je u blizini.

Maldives chilitours

Uobičajenim napojnicama smatra se jedan dolar uz neku uslugu, nošenje kofera ili večernje piće ako niste u all inclusive aranžmanu tada je red nagraditi one koji su vas najčešće uslužili ili s kojima ste bili posebno zadovoljni. Deset dolara je uobičajena napojnica tjedno za onoga tko održava vašu vilu, vašeg osobnog konobara, ali neki tako vole nagraditi one koji su ih posebno razveselili nečim poput uvijek za šalu raspoloženih mladića koji se brinu o vodenim sportovima a zastupljeni su baš svi. Dnevno, naravno besplatno, možete uzeti masku i peraje i plutati oko grebena uživajući u vatrometu boja i života koji se tuda miče, giba, svijetli, žubori, i povremeno će vam se pred očima naći pokoja šarena ribica koja će vas dobro razgledati, oči u oči, a onda dio te rute oko otoka putovati s vama: malo ispred vas, malo iza, malo uokolo, pa će dovesti cijelo jato pa će ga odvesti i čak se slijedeće jutro možete sresti na istom mjestu. Greben više nije živ i često će do vas u pijesku doći dijelovi okamenjenog koralja, ali život i tu buja u nevjerojatnim oblicima. Snorkellling, polako plutanje po površini s maskom dihalicom i perajama, je zato svima omiljena zabava, čak i kad padne kiša jer temperatura mora i zraka ne pada, a izvan monsunskih razdoblja, kiši kratko i ne obilno. Tu i tamo po koji ljetni pljusak. Iza njega možete, ostanete li u moru kupajući se s razine mora gledati jedan od nejljepših zalazaka sunca koje možete zamisliti: s velikom zagasito plamenom kuglom koja more oko vas boji čarobno ružičasto s prugama zelenog i modrog.

Maldivi chili

Pusti otok gdje možete ići na izlet i ručati morska jela s roštilja je čarolija za sebe. Mala koliba, nešto tropskog zelenila, bijeli sprud i beskrajno zelenilo, duboko plavetnilo u kojem smo roneći taj dan prije iskrcavanja na otok plivali s velikom kornjačom. Svi ih naročito vole i poseban ih je doživljaj vidjeti tako blizu. Također, vrlo je neobično za nekog s Jadrana ili drugih oceana, na primjer, da možete skočiti u dubinu uz znalačko vođenje domaćina bez straha od psina (nemaju morske pse koji bi jeli ljude i kad bi htjeli mogu se hraniti samo sitnom ribom i planktonom). Ako navečer odete na svoj ili bilo koji drugi komad plaže, a ima je toliko da možete uvijek biti udaljeni od svih, i prođete na mjesečini rukom preko morskog pijeska, zasvjetlucat će vatromet od tisuću malih svjetlećih planktona.

Doživljaj vrijedan svakog novčića

Isplati li se, dakle, doći?

Do Dohe putujete luksuzno oko pet ili pet i pol sati iako Qatar Airways obično svugdje doleti dosta ranije. Na carinama nema nikakvih komplikacija ako poštujete uvjete aviokompanija što zbilja nije teško. Prtljage ćete sigurno imati viška jer osim u japankama i papučama najljepše je hodati bos, u laganoj odjeći koju većina preferira.

Vratimo li se dakle na pitanje što su zapravo i vrijede li ta „tri dana jahanja“ u neku kako odavdje zamišljamo Nedođiju, novaca koje ste za to dali, ne treba se niti malo premišljati oko odgovora.

Vrijede i više.

Putujete od Dohe do Maldiva još 4 do 5 sati, i isto tako natrag. Veze su dobre, aerodrom velik, prekrasan i sve je više nego lako naći. Po dolasku vas provedu mimo svih kontrola u lokalnoj zračnoj luci Male gdje pričekate lokalni let ne dulji od pola sata, i onda se desetak minuta vozite kombijem da bi vas još 15 do 20 minuta motornim brodićem doveli u najljepši komad zemaljske kugle koji ste ikad vidjeli.

Ne da vrijedi svakog novčića, nego i mnogo više.

Takvo doticanje svih praiskonskih čula u nama samima. Tople morske kupke i pijesak pod bosim nogama, večernji lahor na žalu gdje ljuljajući se ispod palme slušate kako valovi zapljuskuju ne samo obalu, nego i vas, vibracijama koje u vama zvucima atola oplahuju nakupine svega što možemo otpustiti i jednostavno postojati u jednom dugom dragocjenom trenutku kada gledajući iskrenje zvijezda gotovo dotaknete neki sam smisao bivanja….

Dugo poslije toga sanjat ćete Maldive.

I otići, ponešto preobraženi. Onako, kako to putovanja već čine ljudima koji nikad neće toliko cijeniti stvari koliko će voljeti doživljaje. I kako katkad nema cijenu ali ima ogromnu vrijednost nečiji osmijeh kojeg su vam poklonili kao zahvalu, gostoprimstvo i bez napojnice, sasvim iskreno pričajući s vama otkud dolazite, otkud oni dolaze, dok razmjenjujete priče, i dotičete živote drugih.

Uronite u te male otočke priče, ili ostanete izvan njih, Maldivi su tu i dugo će iz vašeg srca teći hrpice bisernog pijeska, makar samo u staklenim škrinjicama gdje ste pohranili svoj komadić raja: malo pijeska, školjku dobivenu na poklon, dolutali komad koralja i jedan narančasti cvjetak.

Ja ću učiniti sve da ponovim taj užitak!

I znam da će opet biti drugačije.

Do slijedećeg putovanja

Srdačno vaša putnica.

Nada

Ponuda putovanja na Maldive

Povezani članci

01
Kruzer s WOW efektom gdje sam ostvarila svoje davno obećanje samoj sebi - piše Barbara

Kruzer s WOW efektom gdje sam ostvarila svoje davno obećanje samoj sebi - piše Barbara

Zaplovila sam jednim od najvećih kruzera na svijetu - brodom Oasis of the Seas kompanije Royal Caribbean. Od trenutka kad sam se počela baviti krstarenjima velikima želja mi je bi...

02
Nisam "Tunis tip", ali dala sam mu priliku! Nisam požalila! - piše Doris

Nisam "Tunis tip", ali dala sam mu priliku! Nisam požalila! - piše Doris

Na prvi spomen Tunisa, pomisli se na velika odmarališta, tirkizno more i pješčane plaže, ali ova zemlja smještena u sjevernoj Africi zapravo nudi mnogo vi&scar...

03
Animatorica Luca o Chili kids putovanju - "Uživala sam gledajući kako se druže i zabavljaju!"

Animatorica Luca o Chili kids putovanju - "Uživala sam gledajući kako se druže i zabavljaju!"

Pozdrav! Čime se baviš, koje je tvoje zanimanje i koliko dugo to radiš? Lijep pozdrav. Moje ime je Luca i po zvanju sam magistra ranog i predškolskog odgoja...

04
Intervju sa Sevdom, našom vodičkom #girlsonlyputovanja u Kapadokiji

Intervju sa Sevdom, našom vodičkom #girlsonlyputovanja u Kapadokiji

1.Bok Sevda, možeš li nam se za početak predstaviti i ispričati nam kako i zašto si postala vodič? Pozdrav, ja sam Sevda i licencirani sam vodič u Kapadokiji, prekra...