Kako sam doživjela Egipat na girls only putovanju! - piše nam Milena

Potvrđeno je, a ja sam živi primjer da putovanja čine čuda za naše psihičko zdravlje i osjećaj sreće. Istraživanja su dokazala da je za ljudski wellbeing ponekad zaista potrebno otputovati i otpustiti kočnice. Svima nam je potreban odmor, a ja pod tim ne mislim na izležavanje na kauču već mislim na putovanja, širenje horizonata i pomicanje svojih granica.

Ovaj put sam zaista pomakla svoju granicu i odlučila se na prvo solo putovanje.
Nisam sigurna da li sam ja birala njih ili su one odabrale mene. #girlsonlyputovanja su dvije mlade žene Tea Dimić Radas i Helena Buljan koje obožavaju putovati te su prepoznale trend tržišta i potrebu za ovakvim tipom putovanja. Okupljaju žene širokog raspona godina ... 18-75 godina, žene raznih profesija, okupljaju prijateljice, okupljaju obitelji, ali okupljaju i solo putnice. Okupljaju žene koje imaju strast za putovanjima i novim prijateljstvima. Pružaju ženama zanimljive lokacije, priliku da nešto nauče i pri tom se odlično zabave.

Da, i tako sam ja prije više mjeseci odlučila s njima otputovati u ... Egipat ... povijesno možda najbogatiju zemlju svijeta, muzej na otvorenome. Krenula sam istraživati i pripremati se za ovo putovanje, a onda neposredno pred sam početak putovanja - novi moment - počeo je rat između Izraela i Palestine. I što sad?
Mnogi bi rekli: "pa gdje sad tamo?", ali opet sam se informirala. Egipat je trenutno siguran za turistička putovanja, niti jedan let nije otkazan, MVP RH nije izdalo nikakvo upozorenje niti preporuke za ne posjetiti turističkih mjesta u Egiptu. Egipat živi od turizma i trudi se da se turisti osjećaju sigurni i dobrodošli u njihovoj zemlji
So If not now ... when?

Habibi, here I come.

Nikako ne smijem zaboraviti našeg domaćina u Egiptu. Mohamed Hatem je vlasnik i vodič top agencije Nur Travel. Mohamed je Egipćanin koji jako dobro govori hrvatski te surađuje s agencijama u Hrvatskoj i Srbiji. Smiren, ljubazan, pun znanja kojeg nesebično dijeli sa svojim putnicima. Uvijek je na putovanjima najzanimljivije čuti priče iz prve ruke kako se u Egiptu živi, kakva je uloga i kakva su prava žena, kako funkcionira poligamija, kolike su plaće i životni standard. Mohamed je odgovarao na sva naša pitanja i još više nam približio Egipat.
Zanimljivost je da je Mohamed na jednom od svojih tura upoznao, a kasnije i oženio Osječanku pa dio slobodnog vremena sa suprugom i sinom provodi u Hrvatskoj, svijet je stvarno mali. Mohamed i njegovi kolege su se potrudili i bili odlični domaćini na svim izletima u Egiptu. 

Njihovo visočanstvo: PIRAMIDE!

Keopsova piramida je najveća piramida u Gizi te je najstarije i jedino preostalo svjetsko čudo antike. Drevni Egipatski kraljevi vjerovali su da njihov zagrobni život ovisi o očuvanosti njihovih tijela pa su ih zato mrtve balzamirali. Mumije su se skrivale duboko ispod zemlje u unutrašnjosti piramida. Zajedno s njima spremana je i hrana i drugi vrijedni predmeti koji su im trebali u zagrobnom životu. Tuneli su se zatrpavali kako bi se onemogućilo pljačkanje grobnica što ipak na kraju nije pomoglo da se pljačkaši domognu vrijednosti drevnog Egipta.

Biti u Gizi, a ne posjetiti Sfingu bio bi grijeh.

Kip lava s ljudskom glavom jedan je od najvećih kipova napravljen od jednog kamena. Izgrađena je oko 2.500 godina prije Krista. Gleda prema istoku od kud izlazi sunce. Bila je dugo zatrpana u pijesku te od kad je otrpana i restaurirana, postala je turistička atrakcija koja je možda zasjenila i piramide iza nje.

Posljednji dan u Egiptu, a u glavi još uvijek puno snova i želja. Pročitala sam nedavno jednu odličnu izreku koja kaže:
Don't wait for someone to bring you flowers,
Plant your garden and decorate your own soul.

Odluka je pala ... usudit ću se na ovom putovanju ostvariti još jedan životni san. Idem...PLIVATI SA DELFINIMA
Još prilikom istraživanja Hurghade dok sam proučavala ovu destinaciju naletila sam na Delfinarium. On nudi sjajnu priliku da, osim show-a, pliva se ili fotografira s ovim predivnim bićima u njihovom bazenu. Naravno da sam se odmah odlučila za plivanje.
Bio je to nevjerojatan susret s divnim životinjama. Osjetila sam njihovu nježnost, umiljatost i njihovu snagu. Osjetila sam energiju koja se ne zaboravlja.

Putovanje u Egipat je odavno završilo i tek sad pišem posljednje utiske. Zašto tako kasno? Zato jer ne želim završiti. Želim da ono traje jer ovo je za mene bilo PUTOVANJE ŽIVOTA.
Posljednju večer htjela sam obavezno obići sam grad Hurghadu, pa smo krenule ja, Maja, Darija i Ana u noćni izlazak.
Taksistu nam je preporučila Helena i to je bio pun pogodak. Nismo ni znale u što se upuštamo pa su nam Helena i taksist Michael bili od velike pomoći. Michael nas je pokupio sa svojim sinčićem i u ugodnom razgovoru i super atmosferi u autu pretresli smo sve teme. Pričalo se o školstvu, biznisu, ratu ... ma o svemu. Tražila sam Michaela za savjet što vidjeti na brzinu jer smo imale samo 3 sata na raspolaganju prije odlaska iz Egipta. Savjetovao nas je da pogledamo Old town, a nakon toga Marinu. Pristale smo i dobile ful tretman.
U Old townu nas je dočekao Zi Zu mladi dečko od 20 godina koji je bio naš vodič i naša pratnja u šetnji gradom u noćnim satima. Zi Zu je ono po čemu ću pamtiti Egipat. Toliko gostoljubiv, zaštitnički raspoložen i toliko divan dečko. Nije bezazleno hodati bez pratnje Old townom u 22.00 sata noću, ali mi smo imale najboljeg domaćina.

Zi Zu hvala na svemu!

Povezani članci

01
Kruzer s WOW efektom gdje sam ostvarila svoje davno obećanje samoj sebi - piše Barbara

Kruzer s WOW efektom gdje sam ostvarila svoje davno obećanje samoj sebi - piše Barbara

Zaplovila sam jednim od najvećih kruzera na svijetu - brodom Oasis of the Seas kompanije Royal Caribbean. Od trenutka kad sam se počela baviti krstarenjima velikima želja mi je bi...

02
Nisam "Tunis tip", ali dala sam mu priliku! Nisam požalila! - piše Doris

Nisam "Tunis tip", ali dala sam mu priliku! Nisam požalila! - piše Doris

Na prvi spomen Tunisa, pomisli se na velika odmarališta, tirkizno more i pješčane plaže, ali ova zemlja smještena u sjevernoj Africi zapravo nudi mnogo vi&scar...

03
Animatorica Luca o Chili kids putovanju - "Uživala sam gledajući kako se druže i zabavljaju!"

Animatorica Luca o Chili kids putovanju - "Uživala sam gledajući kako se druže i zabavljaju!"

Pozdrav! Čime se baviš, koje je tvoje zanimanje i koliko dugo to radiš? Lijep pozdrav. Moje ime je Luca i po zvanju sam magistra ranog i predškolskog odgoja...

04
Intervju sa Sevdom, našom vodičkom #girlsonlyputovanja u Kapadokiji

Intervju sa Sevdom, našom vodičkom #girlsonlyputovanja u Kapadokiji

1.Bok Sevda, možeš li nam se za početak predstaviti i ispričati nam kako i zašto si postala vodič? Pozdrav, ja sam Sevda i licencirani sam vodič u Kapadokiji, prekra...