Kavkaz Armenija i Gruzija

Općenito

POČECI KRŠĆANSTVA: DREVNI MANASTIRI, KAČKARI, ARARAT, KAZBEGHI, KONJAK, VINO I VRHUNSKA GASTRONOMIJA

TERMINI PUTOVANJA:

 • 29.03.-05.04., 29.05.-05.06.2024.

Provedite Uskrsne blagdane ili blagdan Tijelova u prvim zemljama koje su prihvatile kršćanstvo

 • Prijevoz: Avion
 • Trajanje: 8 dana / 6 noćenja
 • Usluga: prema programu
 • Kategorizacija:
 • Mjesto polaska: Zagreb
Cijena od:
1.290 € (9.720 kn) Pošalji upit

Vrijednost više:

 • Smještaj u hotelima visoke 4* u centru Erevana i centru Tbilisija
 • Transfer Land Roverima od Stepantsminde do Crkve Sv. Trojstva na Kavkazu

Program putovanja

1.dan: ZAGREB-EREVAN
Sastanak u zračnoj luci Franjo Tuđman u 16:00 sati kod pulta informacija i prijava na Let LO 614 u 18:00 sa slijetanjem u Warszawi u 19:35 i presjedanjem na let LO 729 u 23:00 za Erevan. Noćni let.

2.dan: EREVAN-SEVANAVANK--GARNI-GEGHARD-EREVAN (225km)
Dolazak u Erevan u 05:35 Kontrola isprava, prijem prtljage (cca 45min). Promjena novca. Susret s armenskim vodičem u zračnoj luci. Ukrcaj u autobus oko 6:30. Vožnja (85 km -1h 30m) prema jezeru Sevan, najvećem u Armeniji i u regiji. Na poluotoku se nalazi manastir Sevanavank, čija je manja crkva Sv Apostola utemeljena Grgurom prosvjetiteljem još 305.godine, tipičan primjerak staroarmenske sakralne arhitekure iz ranih stoljeća. Veća crkva Uznesenja Bogorodice je građena od 874. godine princezom Bagrationi iz tadašnje kraljevske obitelji Bagratida. Organizirani zajutrak u restoranu. Slobodno vrijeme za šetnju ili odmor u nekoj od kafeterija uz jezero.

OPCIJA+: polusatna vožnja brodom po jezeru oko spomeničke zone
Krećemo dalje prema drevnom lokalitetu i utvrdi Garni (90km-1h45m), vozimo kroz strmi gorski klanac u čijim bazaltnim liticama je rijeka Goght izrezbarila čudesnu Simfoniju u kamenu. Slikovito mjesto gdje su smješteni jedini očuvani paganski hram iz antičkog-predkršćanskog perioda na području Kavkaza, ostaci ljetne rezidencije i grobnica drevnih armenskih vladara iz dinastija Orontida i Artaxiada te prvih armenskih crkava iz 4. stoljeća.... Garni je bio posljednje utočište armensko-pontskog vladara Mitridata, punca armenskog vladara Tigrana Velikog i nesmiljenog protivnika Rima ...Armenija je nakon dugih borbi postala priveremeno rimskom provincijom a u doba imperatora Hadrijana vazalnim kraljevstvom i saveznicom u ratovima s Perzijancima. Nastavljamo kratko (10 km-20 min) do obližnjeg manastirskog kompleksa Geghard, utemeljenog u 4. st sv Grgurom Prosvjetiteljem gdje ćemo pogledati crkve i manastirska zdanja isklesana u živoj stijeni. Vrijeme za odmor i objed u nekom od živopisnih armenskih restorana na strmim obroncima klisure rijeke Azat (doplata).
Povratak prema Erevanu (40km-1h). Panoramski razgled glavnih znamenitosti Erevana, spomenik Genocidu, Opera, Kaskade,Trg Republike. Kraće slobodno vrijeme u središtu grada. Transfer u hotel oko 16:00. Slobodno vrijeme. Večera. Noćenje.

3.dan: EREVAN-ARENI-NORAVANK-KHOR-VIRAP-EREVAN (250km)
Doručak. Slobodno vrijeme u Erevanu za vlastite potrebe. Noćenje.
OPCIJA+ 09:00-17:00 Izlet u Jugoazapadnu Armeniju, dio uz granicu s Turskom. Vožnja autobusom do lokaliteta Areni, posjet špilji s prapovijesnim artefaktima iz IV milenija pr.n.e. Degustacija vina u jednoj od lokaknih vinarija. Slijedi posjet obližnjem manastiru Noravank koji je i panteon dinastije Orbellian, te drevnom manastiru Khor Virap uz tursku granicu, s najboljim pogledom na kultnu armensku goru Ararat. U podzemnom zatvoru bio je zatočen glavni armenski misionar sv Grgur Prosvjetitelj zbog propovijedanja kršćanstva u paganskoj Armeniji. Objed u lokalnom restoranu. Kraći posjet glasovitoj tvornici konjaka ARARAT i degustacija najpoznatijeg armenskog izvoznog proizvoda na povratku u Erevan (cca 8 h-225 km)
OPCIJA++: večera u restoranu uz armenski folklor

4.dan: EREVAN-ETCHMIATSIN-HAGHPAT-TBILISI (300km)
Zajutrak. U 8:30 krećemo do obližnjeg Etchmiatsina, administrativnog sjedista Armenske apostolske crkve. Armenija je prva zemlja koja je službeno prihvatila kršćanstvo, 301-303.godine i tada je kralj Tiridat II na inicijativu utemeljitelja armenske crkve, propovjednika sv Grgura Prosvjetitelja na temeljima paganskog hrama dao izgraditi katedralu na ovom mjestu, prvu u Armeniji i svijetu, koja je danas sjedište CATHOLICOSA, poglavara Armenske apostolske crkve. Obilazak zdanja koje je dograđivano u više faza i reprezentira razne stilove armenske arhitekture kroz stoljeća. Slijedi kraći put do Zvartnotsa gdje možemo vidjeti ostatke staroarmenske bazilike. Armeni su došavši u ove krajeve koncem II milenija pr. n.e. živjeli pomiješani s narodom Urartu koji su s vremenom asimilirali. Na temeljima urartskog hrama, podignuta je 301. godine paleokršćanska bazilika, koja je oko 700. godine zamijenjena današnjom jednobrodnom bazilikom, srušenom u X stoljeću. S lokaliteta se pruža izvrstan pogled na Ararat.
Nastavljamo vožnju prema manastirskom kompleksu Haghpat, utemeljenim 976.godine kraljicom Khosrovanyush, suprugom armenskog kralja Ashota III gdje ćemo posjetiti staru katedralnu crkvu Surb Nshan, izvrstan primjerak armenske srednjovjekovne arhitekture, sa središnjom kupolom i freskom Krista Panteokratora u apsidalnom dijelu te pogledati niz manjih objekata s živopisnim kamenim rezbarijama, gdje se posebice ističe minijaturna crkva sv Grgura (Sourb Grigor) iz 1005.godine i veliki broj osebujnih armenskih križeva-kačkara iz perioda XII-XIII st. Vrijeme za objed (doplata)
Nakon posjeta upućujemo se prema armensko-gruzijskoj granici, gdje mijenjamo autobus i prekrcavamo stvari. Slijedi kraća vožnja do Tbilisija, glavnog grada Gruzije, kamo stižemo oko 18:30 Smještaj u hotel. Večera. Slobodno vrijeme za orijentacijsku šetnju avenijom Rustaveli do Trga slobode. Noćenje

5.dan: TBILISI +IZLET U SIGHNAGI (220 km)
Zajutrak. Susret s lokalnim gruzijskim lokalnim vodičem. Tbilisi je utemeljen u VI st kraljem Kartlija Vakhtangom Gorgasali, a danas je najznačajniji kulturni i industrijski centar Gruzije. Vožnja glasovitom Rustaveli avenijom, Državna Opera i balet, Parlament, Nacionalni muzej Gruzije, Trg slobode. Vozimo uz zidine starog Tbilisija, prelazimo rijeku i idemo uspinjačom do drevne utvrde Narikala (karta za uspinjaču uključena), odakle se pruža pogled na grad. Potom silazak do sumpornih kupališta, slijedi šetnja Starim gradom, ulicom Shardeny pored stare katedrale Sioni i bazilike Anchiskati. Slobodno vrijeme za vlastite potrebe i odmor u nekom od brojnih restorana i kafeterija u toj zoni. Noćenje
OPCIJA+: Poslijepodne, oko 13:00 izlet u Regiju Kakheti, u grad ljubavi i vina Signaghi (109 km) koji gruzijski parovi tradicionalno biraju za obred vjenčanja. Obilazak gradskih zidina, tornjeva i vidikovca. Objed i degustacija klasnih gruzijskih vina u poznatom vinskom podrumu. Povratak u Tbilisi oko 18:30.

6.dan: TBILISI -KAZBEGHI-TBILISI (330km)
Zajutrak. Cjelodnevni vođeni izlet na Kavkaz (9h). Vožnja duž rijeke Tergi, uz zamak Ananuri, utvrdu Gudauri, starom ruskom vojnom cestom s fantastičnim vidicima, do gorskog mjesta Stepansminda. Odande se terenskim vozilima prebacujemo do Crkve sv Trojstva na 2170m s prekrasnim pogledom na glečerski vrh Kazbeghi (5047 m). Objed u lokalnom restoranu. Povratak u Tbilisi u kasnim popodnevnim satima. Slobodno vrijeme. Noćenje.

7.dan: TBILISI-MTSKHETA-GORI-TBILISI (177 km)
Zajutrak. Kraća vožnja prema Mtskheti (23km-30 min) religijskom središtu Gruzije. Prvo u pratnji lokalmog vodiča posjećujemo crkvu sv Križa iz VI st, smještenu na uzvisini iznad grada, s pogledom na grad i sutočje rijeka Koura i Aragvi. Potom se spuštamo do katedrale Svetistshoveli u središtu grada, oslikanu brojnim freskama i mozaicima, u kojoj se nalaze grobovi gruzijskih kraljeva uglednika iz raznih povijesnih perioda. Cijela povijest drevne i srednjevjekovne Gruzije sabrana je pred nama na jednom mjestu. Tu je, navodno, u posebnom sarkofagu ispod tzv životvornog stupa pohranjena i odjeća Isusa Krista skinuta s njega uoči Križnog puta, što mjesto čini najznačajnijim religijskim centrom Gruzije. Nakon vođenog razgleda slobodno vrijeme. Nastavljamo vožnju do Gorija (68 km), rodnog mjesta sovjetskog vođe Josifa Visarionoviča Staljina. Šetnja gradom. Posjet Muzeju Staljina. Povratak u Tbilisi u ranim popodnevnim satima. Slobodno poslijepodne i večer u Tbilisiju za vlastite potrebe. Noćenje.

8.dan: TBILISI -ZAGREB
Rano buđenje u 1:30. Suhi zajutrak za ponijeti na recepciji hotela. Ukrcaj stvari i transfer u zračnu luku Tbilisi u 02:00, na let LO 724 u 04:10 za Warszawu s dolaskom u 06:05 i presjedanjem na let LO 611 u 10:25 za Zagreb s predviđenim dolaskom u 12:05 ujutro.

Termini i cijene

Datum polaska Datum povratka Cijena po osobi Mjesto polaska Napomena
29.03.2024. 05.04.2024. 1.290,00 €
(9720 kn)
Zagreb Rezerviraj
29.05.2024. 05.06.2024. 1.320,00 €
(9946 kn)
Zagreb Rezerviraj
Datum
Cijena po osobi
Polazak: Zagreb
Polazak: Zagreb

Cijena uključuje

CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:

 • prijevoz zrakoplovom LOT-a na liniji Zagreb-Varšava-Erevan i Tbilisi-Varšava-Zagreb,
 • zrakoplovne pristojbe,
  • smještaj u hotelima visoke 4* u centru Erevana i centru Tbilisija u dvokrevetnim sobama na osnovi 6 noćenja s doručkom,
  • jednu večeru po dolasku u Armeniji,
  • jednu večeru po dolasku u Gruziji,
  • ručak u gorskom selu Stepantsminda,
 • pratitelja putovanja na hrvatskom jeziku,
 • sve razglede i ulaznice prema programu,
 • kartu za uspinjaču u Tbilisiju,
 • lokalne vodiče u Armeniji i Gruziji tijekom cijelog putovanja,
 • transfer Land Roverima od Stepantsminde do Crkve Sv. Trojstva (2170 m) na Kavkazu,
 • troškove organizacije i prodaje putovanja.

CIJENA ARANŽMANA NE UKLJUČUJE:

 • putno osiguranje,
 • ulaznice za kulturno-povijesne spomenike i muzeje te obroke koje nisu izrijekom navedeni kao uključeni,
 • karte javnog prijevoza,
 • fakultativne sadržaje i
 • troškove osobnih narudžbi.

POPUSTI:

 • za djecu na pomoćnom ležaju: 5 – 10 godina 30 % na osnovu cijenu aranžmana

DOPLATE:

 • Polusatna vožnja brodom jezerom Sevan oko spomeničke zone 10€/ 75,35 kn
 • Ručak u restoranu na arheološkom lokalitetu Garni 25€ ( na licu mjesta)
 • Cjelodnevni izlet Areni-Noravank -Khor Virap + posjet tvornici konjaka Ararat s degustacijom konjaka te ručkom i degustacijom armenskih vina u Areniju 85€/ 640,43 kn
 • Večera u armenskom tipičnom restoranu s armenskim folklorom 45€/ 339,05 kn
 • Ručak u restoranu kod samostana Haghpat 25€ (na licu mjesta)
 • Poludnevni izlet u grad ljubavi i vina Signaghi u vinskoj regiji Kakheti s ručkom i degustacijom gruzijskih vina 85€ / 640,43 kn
 • Večera u tipičnom gruzijskom restoranu sa spektakularnim gruzijskim folklorom 50€/ 376,73 kn
 • Doplata za jednokrevetnu sobu: 120 €

Uvjeti i plaćanje

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI U DVOKREVETNOJ SOBI:

 • 29.03.-05.04. First minute cijena 1.290 € / Redovna cijena 1.350 € 
 • 29.05.-05.06. First minute cijena 1.320 € / Redovna cijena 1.380 € 
  • zrakoplovne pristojbe uključene u cijenu

Predviđeni hoteli:

 • ANI PLAZA 4* Erevan
 • RAMADA OLD CITY CENTRE 4* Tbilisi

Informacije o letu:

29MAR LO 614 ZAG-WAW 18:00 19:35
29MAR LO 729 WAW-EVN 23:00 05:35+1

05APR LO 724 TBS-WAW 04:10 06:05
05APR LO 611 WAW-ZAG 10:25 12:05

29MAY LO 614 ZAG-WAW 18:00 19:35
29MAY LO 727 WAW-EBN 21:45 03:20+1

05JUN LO 724 TBS-WAW 04:10 06:05
05JUN LO 611 WAW-ZAG 10:25 12:05


VAŽNE INFORMACIJE:

NAPOMENE: Organizator može promijeniti redoslijed obilaska tijekom razgleda grada, ovisno o redu letenja, radnom vremenu muzeja ili državnim praznicima. Sadržaj razgleda ostaje kako je objavljen bez obzira na redoslijed obilaska tijekom razgleda. Organizator nije odgovoran za eventualno povećanje cijena ulaznica i fakultativne ponude.

Prije putovanja uputno je uplatiti policu putnog zdravstvenog osiguranja.


GRANIČNE, ZDRAVSTVENE I VIZNE INFORMACIJE:

Molimo da svakako provjerite valjanost putnih isprava. Pripazite na Vaše putne isprave, kao i na sve vrijedne stvari.

OSNOVNE KONZULARNE INFORMACIJE

Hrvatskim državljanima za ulazak u Armeniju potrebna je valjana putovnica Republike Hrvatske. Viza nije potrebna. U slučaju gubitka ili krađe osobnih dokumenata Republike Hrvatske tijekom boravka u Armeniji, hrvatski državljani moraju se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Ateni zbog izdavanja putnog lista za povratak u Hrvatsku. Putni list se izdaje u suradnji s hrvatskim počasnim konzulom, pri čemu postupak izdavanja putnog lista i njegova dostava mogu potrajati nekoliko dana.

Hrvatski državljani u Gruziju mogu putovati i ondje boraviti do godinu dana bez vize. Za ulazak u Gruziju potrebna valjana putovnica ili valjana osobna iskaznica Republike Hrvatske.
U slučaju gubitka ili krađe osobnih dokumenata Republike Hrvatske tijekom boravka u Gruziji, hrvatski državljani moraju se obratiti Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Bakuu zbog izdavanja putnog lista za povratak u Hrvatsku. Putni list izdaje se u suradnji s hrvatskim počasnim konzulom pri čemu postupak izdavanja putnog lista i njegova dostava u Gruziju mogu potrajati nekoliko dana.


KORISNE INFORMACIJE:

Iskustva s dosadašnjih putovanja i savjeti

Armenija i Gruzija imaju dugu tradiciju turizma i ugostiteljstva. Restoranska i hotelska infrastruktura je razvijena, na europskoj je razini i u potpunosti odgovara našim standardima. Razina osobne sigurnosti odgovara onoj u Hrvatskoj. Klimatski uvjeti u travnju i svibnju su pogodni za boravak na otvorenom prostoru. U obje zemlje postoji razvijena tradicija izlazaka u restorane, slastičarnice, barove, kina, kazališta i ostala javna okupljališta tako da se, pogotovo u večernjim satima može očekivati veliki broj ljudi na ulici kao i na Mediteranu.

ARMENIJA
PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA

Od 1. svibnja 2022. godine osobe koje ulaze u Armeniju ne moraju predočiti negativan PCR test ili potvrdu o cijepljenju.

Informacije o situaciji u Armeniji mogu se pronaći na:
https://www.gov.am/en/covid-travel-restrictions/
Preporučuje se izbjegavanje svih putovanja u područje na granici Armenije i Azerbajdžana (uključujući i sporno područje Nagorno Karabakha), zbog posljedica sukoba (veliki rizik od neeksplodiranih mina).

GRUZIJA
PREPORUČUJE SE OPREZ I DETALJNIJE INFORMIRANJE PRIJE PUTA

Državljani RH mogu ući u Gruziju. Prema Odluci Vlade Gruzije od 15. lipnja 2022., za ulazak u Gruziju nije potrebno pokazati potvrdu o cijepljenju ni negativan rezultat PCR testa.
Savjetuje se redovito konzultiranje službene stranica MVP Gruzije u svrhu dobivanja aktualnih informacija. https://www.geoconsul.gov.ge/HtmlPage/Html/View?id=2131&lang=Eng
Nužno je redovito praćenje obavijesti i uputa gruzijskog Ministarstva zdravstva, koje se nalaze na poveznicama: https://stopcov.ge/en


NAČINI PLAĆANJA (klik na poveznicu):

 • uplata na račun agencije internet/mobilnim bankarstvom ili uplatnicom
 • gotovina u agenciji
 • kartice jednokratno i obročno (online ili u agenciji) - MasterCard, Maestro, Visa, Diners, Visa Premium

Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija RH. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Šifra: 015

Povezana putovanja

Sjeverni Portugal i Galicija
20.04.2024.

Sjeverni Portugal i Galicija

od 1.130 €
Normandija i Bretanja - 5 dana
04.04.2024.

Normandija i Bretanja - 5 dana

od 1.059 €
Kapadokija 7 dana
01.04.2024.

Kapadokija 7 dana

od 1.050 €
Riga i Tallinn - ljeto na Baltiku
18.07.2024.

Riga i Tallinn - ljeto na Baltiku

od 825 €
Nova godina Madrid - 4 dana
30.12.2023.

Nova godina Madrid - 4 dana

od 799 €